När man flyttar hemifrån kan det vara bra att ha koll på vilka rättigheter och skyldigheter man har som konsument. Detta kan vara sånt som man tar för givet när man har sina föräldrar bredvid sig, men när man väl står på egna ben kan det vara bra att ha kunskap om detta!

Bytesrätt.

Rättighet; Du har rättighet att kunna byta en vara inom en viss tid. Ifall det är något fel på varan har du också rätt att reklamera den. Detta funkar dock bara om felet var på varan redan innan köpet och inte gjort av dig som kund.

Skyldighet: Du har som skyldighet att spara kvitton efter ett köp. Har du inte sparat kvittot kan du inte kräva att på byta varan. Du har också skyldighet att lämna tillbaka varan i tid, dvs inom den tid som butiken kräver. Du bör också kolla med butiken innan du köper varan om de har bytesrätt.

Vid bytesrätt kommer du inte få tillbaka pengar däremot kan du byta varan eller få ett tillgodokvitto

Bildresultat för shopping

Ångerrätt:

Rättighet; Du har rätt att ångra ditt köp ifall du handlar via en internetbutik eller en telefonförsäljare, men inte ifall du handlar i en butik. Säljaren ska vara noga med att informera dig om ångerrätten, om säljaren inte informerar har du ett år på dig att ångra köpet.

Skyldighet: Du har som skyldighet att ångra köpet inom ångerfristen, dvs den tiden du har på dig att ångra köpet. För att kunna bestämma dig ifall du vill ha en vara har du rättighet att undersöka produkten, du får dock inte använda varan på ett onödigt sätt.  

 

Öppet köp:

Rättigheter: Du har rätt till att lämna tillbaka varan du köpt och få tillbaka pengarna om du gör detta inom en viss tid och butiken erbjuder öppet köp.

skyldigheter: Det finns ingen lag som säger att butiker måste ha öppet köp, därför har du som skyldighet att fråga butiken ifall de har öppet köp innan du köper varan. Du kan alltså inte kräva att lämna tillbaka varan, om det inte är något fel på den, om butiken inte har öppet köp. Du måste också spara kvittot  

Avtal:

rättighet: Du har rätt till att vägra betala för köp eller avtal som du inte har godkänt. Du får inte behålla varan, men du har heller ingen skyldighet att betala för den.

Skyldighet;Du ingår avtal varje gång du köper något, bokar hotellrum. Du kan inte binda dig till ett avtal om du inte är 18 år eller mer, om du inte tjänat pengarna själv eller har tillstånd av dina föräldrar.

 

Om något problem uppstår börja med att prata med företaget. Funkar inte det kan du vända dig till ARN (allmänna reklamationsnämnden) eller konsumentverket.

Källor:

https://www.hallakonsument.se/