Att flytta hemifrån för första gången är ett stort steg att ta i livet för många. Det kan kännas spännande och roligt, men också jobbigt och svårt. Det krävs ett stort ansvar av den som ska flytta, speciellt när det gäller pengar. Enligt en undersökning vi gjort så vill 87% unga och äldre ungdomar mellan 15-20 år flytta hemifrån men inte kunnat på grund av brist på pengar. Därför vill vi hjälpa ungdomar med tips och råd inför första flytten.

 

Alla kostnader och andra saker som man förr inte behövde tänka på alls när man bodde hemma blir helt plötsligt något som man ständigt måste ha i åtanke. Man behöver till exempel hålla koll på elkostnader, räkningar, att köpa mat och att städa överallt, inte bara sitt eget rum. Det är även viktigt att man får ekonomin att gå ihop. En annan viktig del som är bra att ha och ha koll på när man flyttar hemifrån är försäkringar. Den allra viktigaste försäkringen att ha är hemförsäkring.

 

Enligt konsumentverket kostar en hemförsäkring ungefär 100 kr/mån men detta varierar förstås beroende på var och hur stort man bor samt vilket försäkringsbolag man har. Hemförsäkringen hjälper dig om något i ditt hem skulle hända. Om din lägenhet skulle brinna ner till exempel, då skulle ditt försäkringsbolag hjälpa dig att ersätta allt och du behöver i de flesta fall endast betala självrisk. Hade du däremot inte haft hemförsäkring om något sådant händer så hade du behövt betala allt själv. Hemförsäkring är alltså en väldigt nödvändig och användbar försäkring. 

 

När man väl har flyttat hemifrån så behöver man se till att ekonomin går ihop. Om man lånar pengar av banken behöver man betala amorteringar och ränta. Man behöver till exempel betala en avgift i månaden oavsett om man ska bo i en bostadsrätt eller hyresrätt. Om man ska bo i en bostadsrätt behöver man betala till föreningen och om man ska bo i hyresrätt behöver man betala en avgift för hyra varje månad. Som om inte detta är nog så tillkommer kostnader för mat, kläder, el, försäkringar, bredband om man väljer att ha TV och även licens för TVn samt att övriga kostnader kan tillkomma. På grund av att många av dessa kostnader kommer uppkomma är ett bra tips att lägga undan lite pengar varje månad  så att man har möjlighet att betala för allt detta varje månad.

Använda källor finns nedan: