Många ungdomars största dröm är att flytta hemifrån, men det brukar finnas ett stort problem – pengar! Du kan spara pengar genom aktier, fonder eller på ett sparkonto. Men det finns även små vardagsförändringar du kan göra som leder till att du sparar pengar. Här är några av våra tips på att spara pengar:

  • Skaffa ett jobb. Skaffa ett jobb så tidigt du kan så att du kan börja spara och lägga undan  pengar så tidigt som möjligt. Ett bra sätt att komma in i arbetslivet som ung är att sommarjobba under sommarlovet. Där får ungdomar chansen att lära sig lite om hur jobblivet är, samtidigt som de får tjäna egna pengar. Ett smart tips om du pluggar är att skaffa ett extrajobb, där du jobbar utanför skolan.
  • Lägg undan pengar i början på månaden istället för att göra det när månaden är slut. Om du lägBildresultat för budgetger undan pengar i slutet på månaden kan det enkelt bli så att du lägger undan endast det som blir över i slutet. Detta brukar kunna bli endast en liten slant. Ifall du istället lägger undan pengar i början på månaden kan du själv bestämma hur mycket du ska lägga undan och leva efter den summa pengar som du har kvar.
  • Lägg upp en budget. Tänk igenom din budget för kommande månad och skriv ned alla dina utgifter under månaden. Ta reda på ett ungefär vad dina inkomster och utgifter kommer vara.  Detta kommer hjälpa dig att se till så att pengarna räcker i månadens slut. Du kan med hjälp av budgeten planera för hur du ska spendera dina pengar under månaden. Budgeten kommer hjälpa dig att få en överblick på vilka kostnader du kan minska ner på.
  • Åk kollektivt istället för att köra egen bil. Även fast det ibland kan vara riktigt jobbigt att hinna passa alla buss- och tågtider, kan du spara en hel del pengar i plånboken. En bil kostar en väldigt stor summa pengar, både att köpa in och att köra. Vårt tips är därför att åka kollektivt. Åk buss och tåg m.m, detta är även bättre för miljön! Att cykla och gå är ett ännu bättre alternativ om möjligheten finns!!
  • Minska matkostnaderna. Gör en matlåda hemma som du kan äta istället för att gå ut och äta. Tänk en extra gång om den där fikan ute med kompisen verkligen är nödvändig, kan ni inte sitta och prata utan att äta? Skriv en lista på vad du ska äta i veckan och kör en storhandling och handla det som behövs istället för att småhandla lite  varje dag, det brukar nämligen sluta med onödiga köp.
  • Köp begagnat. Ofta kan det finnas mycket fint på second hand, varför inte testa besöka en butik och se om något faller dig i smaken? Det finns mycket pengar som kan sparas in där!
  • Håll koll på rabatter/ungdomsrabatter. Det finns många rabatter och erbjudanden för speciellt unga och studenter. Ofta kan dessa vara rätt höga och du kan spara mycket på att använda dem. 
  • Skapa en buffert. Alltså ett sparkonto för oväntade kostnader. Det kan plötsligt komma en räkning som du inte räknat med som du annars kan få svårt att betala. Väntar du för länge med att betala räkningen kan skulden bli ännu högre. Betala den så snabbt du kan så att du slipper betala onödiga extra kostnader på räkningen. Mer om att inte kunna betala en räkning/lån kan du läsa här

Källor: